Oğlanları sünnet ederken sünnet bölgesinden alınan derinin yaratılış nedeni nedir?

2014/02/24
Soru
Eğer yüce Allah erkeklerin sünnet bölgesindeki deriye sahip olmasını istemiyorduysa, onu niye yarattı? (sünnet yapılırken penis etrafındaki derinin alınması gerekir).

Sünnet, taşıdığı bir takım olumlu fayda ve eserler nedeniyle İslam gibi bazı dinlerde farz kılınmıştır. Erkeklerin sünnet edilmesinin bazı eser ve faydaları şunlardan ibarettir:

Yeni doğmuş ve süt emen çocukların idrar sisteminin iltihaplanmasını önlemek, kansere müptela olmanın önüne geçmek ve AİDS hastalığını önlemek. Bu azanın yaratılmasının nedeni hakkında şöyle söylemek gerekir: Bu aza bebek doğmadan önce cenindeki ilgili bölgenin korunmasını sağlar. Elbette bebek doğduktan sonra bu aza bir fazlalık sayılır ve bebek doğduktan sonra kesilen göbek bağı gibi addedilir. Yanı sıra sünnetin bilimin ilerlemesiyle birlikte aydınlanacak başka faydaları da vardır.

Ayrıntılı Cevap


 Sünnet, erkeklik organının önüne sarkmış deri kısmının ameliyatla alınmasına denir. Sünnet olmak, taşıdığı bir takım olumlu fayda ve eserler nedeniyle İslam gibi bazı dinlerde farz kılınmıştır.[1] Bu ameliyat Avrupa ve Amerika halkı arasında yaygındır ve bunun nedenini sünnet olmanın taşıdığı bilimsel faydalarda aramak gerekir. Tıbbi sitelerde kısa bir incelemede bulunarak İslam’ın bu buyruğundaki tıbbi ve sağlıksal faydaları öğrenmek mümkündür. Bu tür sitelerde şöyle yer almaktadır: Sünnet olmanın en önemli faydası, yeni doğmuş ve süt emen çocukların idrar sisteminin iltihaplanmasını ve bunun çok tehlikeli yan etkilerini önlemektir. Bu yan etkiler böbrek sisteminin yok olmasına ve neticede böbrek yetersizliğine neden olabilir. Yapılan araştırmalardan üç ay altındaki idrar iltihabına maruz kalmış çocukların % 75’nin oğlan olduğu ve bu oğlanların da % 95’nin sünnet olmadığı neticesine ulaşılmıştır. Bundan dolayı eğer yeni doğmuş bir oğlan sünnet olmazsa, ömrünün ilk yılında kendisinin idrar iltihabına müptela olma ihtimali on kat daha fazladır. Şehit Beheşti Üniversitesi Tıp Bilimleri Fakültesi hocası ve böbrek ve idrar yolları cerrah ve uzmanı Dr. Simfuruş bu hususta şöyle demektedir: İdrar iltihabına duçar olmuş sünnet olmamış bir oğlan için yapılabilecek en iyi iş, onu sünnet etmektir. Sünnet olmanın ileriki yaşlarda da birçok faydası vardır. Bireyin AİDS’e müptela olma ihtimalinin azalması bu faydalardan sayılır. Sünnetin bu faydası çok önemsenmiş ve Afrika ülkelerinde AİDS’i önlemenin yöntemlerinden biri olarak benimsenmiştir. Çünkü bir toplumda on sünnet gerçekleştiğinde AİDS’e bir şahsın müptela olmasının önlendiği ispatlanmıştır. Sünnet olmak AİDS dışında diğer iltihap hastalıklarına müptela olmanın önünü de alır. Çünkü sünnet derisinin altındaki bölge bakteri ve virüslerin çoğalması için uygun bir muhittir. Bundan dolayı onun alınması cinsel yolla bulaşan hastalıklar olarak tanınan iltihap hastalıklarına müptela olunmasını engeller. Sünnet olmanın faydalarından biri de kansere yakalanmayı önlemektir. Bunun delili, sünnetin yaygın olmadığı Hindistan gibi bir ülkede penis kanseri oranının sünnetin yaygın olduğu Danimarka gibi bir ülkeden on kat daha fazla olmasıdır. Bu azanın yaratılmasının nedeni hakkında da Allah’ın yarattığı bu et parçasının ceninlik döneminde bir takım faydalar taşıdığını ve bunun için şimdiye dek herhangi bir faydanın keşfedilmediğini farz etsek bile, kesinlikle gerçekleşecek olan ilerlemelerle birlikte insanlığın bunun sırrına ereceğini söylemeliyiz. Bu hususta söz konusu et parçasının ceninin ilgili kısmını korunmasına neden olduğu söylenmiştir. Elbette çocuk doğduktan sonra kesilen göbek bağı gibi artı bir aza sayılır.[2]
-----------
[1] Tevzihü’l-Mesail (el-Mahşi lil-İmami’l-Humeyni), c: 2, s: 953.

[2] Paygahı İttila Resaniyi Defteri Ayetullah Uzma Mekarim Şirazi.

Yeni Makale ve Video öğeleri

Yeni Kitaplar