Varisler ölünün mahkemede belirlenmiş vasiyetnamesini bile uygulamada ihtilafa düşerler ve sorun yaratırlarsa ne yapılmalıdır?

2014/03/09
Soru
Babam 2004 yılında rahmetli oldu ve bizim için bir vasiyetname ve bir de barış mektubu geride bıraktı. Barış mektubu iki kardeşimin muhalefetine rağmen mahkeme tarafından uygulandı. Vasiyetname hakkında ise henüz iki tane kardeşim onun uygulanması noktasında sorun çıkarmaktadır. Onlar, biz küçüklükten beri çalıştık bu yüzden kızlara pay verilmemelidir ve babamız annemize bir mülk bıraktığından ona da mirastan bir pay verilmemelidir, diye söylemekteler. Elbette diğer kız ve erkek kardeşler dille bunu kabul ettiler. Belirtilmelidir ki vasiyetnameye muhalefet eden iki kardeşten birinin adı babamın vâsii sıfatıyla vasiyetnamede geçmektedir ve kendisi buna hiç önem vermemektedir. Biz ne yapmalıyız? Merhumun vasiyetnamesini uygulamak için kendimiz başka birisini seçebilir miyiz? Aynı şekilde vasiyetnamede babam kendisinin üçte biri malından benim çeyizim ile küçük kardeşimin düğün harcamalarının karşılanmasını vasiyet etmiştir ve bu konu hakkında da ihtilaf bulunmaktadır; kardeşimin düğün harcamalarını kabul etmemekte ve benim çeyizimi de çok az hesaplamaktadırlar. Çeyizi ve kardeşimin düğün harcamalarını nasıl hesaplamak ve hangi faktörler ile tahmin etmek gerekir? Bu iki kardeşe karşı biz nasıl davranmalıyız?

 Belirttiğiniz hususları göz önünde bulundurarak mezkûr soruyu mercilerin bürolarından sormayı gerekli gördük. Kendilerinin verdiği sayılı yanıtlar şunlardır:

Hz. Ayetullah Uzma Mekarim Şirazi’nin (ömrü uzun olsun) Bürosu:

Mahkeme aracılığıyla teşebbüste bulunun ve miras kanununa göre miras varisler arasında taksim edilecektir. Düğün ve çeyiz harcamaları ailenizin örfü uyarınca malın üçte birinden ödenmelidir.

Hz. Ayetullah Uzma Sistani’nin (ömrü uzun olsun) Bürosu:

Ölünün vasiyeti aynen icra edilmelidir. Eğer vasi onu uygulamazsa günaha mürtekip olur. Elbette vasiyet sadece kalan malın üçte biri için geçerlidir ve üçte birden çoğuna varisler karar vermelidir. Hakeza eş miras alır ve mirastan mahrum kılınamaz.

Daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki adrese müracaat edebilirsiniz:

İndeks: Erkek Ölüden Babanın, Annenin Ve Eşin Aldığı Miras Miktarı, Soru Sayısı: 9417 (Site: 9654).  

Ayrıntılı Cevap
Bu sorunun ayrıntılı cevabı yoktur.

Yeni Makale ve Video öğeleri

Yeni Kitaplar

  • Ehl-i Beyt Serisi-9 İmam Musa Kazım

    Yüce Allah kullarını hiçbir yerde, hiçbir zaman hidayete ileten bir hüccetsiz, doğru yolu g&o ...
  • Salih Evlat

    Şeyh Fazlullah, Meşrutiyet Dönemi'nde idam edilen büyük müçtehitlerdendi. Ne var ki ay ...