“Kurban bayramı gecesinde yapılan cima neticesinde şekillenen nütfeden meydana gelecek çocuk altı parmaklı olacaktır” şeklinde olan rivayet ne kadar doğru ve güvenilirdir?

2014/02/12
Soru
“Hilyetu’l-Muttakin” adlı kitapta şöyle bir rivayet İmam Sadık dan (a.s) nakledilmektedir: “Eğer kurban bayramı gecesinde cima yapılır neticesinde çocuk şekillenirse söz konusu çocuk dört veya altıparmaklı doğacaktır”. Bu rivayet ne kadar muteber ve güvenilirdir? Eğer bu bağlamda başka bilgiler varsa bizi bilgilendirirseniz memnun kalırım.


Peygamber Efendimiz (cinsel ilişkiye girme bağlamında müstehap ve mekruh konuları içeren uzun bir rivayette) İmam Ali’ye (a.s) şöyle buyurdu: “kurban bayramı gecesinde kendi hanımıyla cinsel ilişkide bulunma. Zira eğer bu gecede yapılan cima neticesinde çocuğun nütfesi şekillenirse ondan dünyaya gelecek çocuk ya dört parmaklı veya altı parmaklı olacaktır”[1] Bu rivayet “Hilyetu’l-muttakin” adlı kitabının yanı sıra Tacuddin Eş-Şaiyri’nin kaleme aldığı “Camiu’l-Ahbar” ve Reziyud-din hasan bin fazl-ı Tebersi’nin kaleme aldığı “Mekarimu’l – Ahlak” adlı kitabında da nakledilmiştir. Ama senet olarak mürseledir[2].

Rivayetin içeriği hakkında şunları söyleyebiliriz: Kurban bayramı gecesinde yapılan cinsel ilişki o nütfeden doğan çocuğun dört veya altıparmaklı olabilmesi bağlamında cüz’ül ille yani illetin bir parçası konumundadır illeti tamme ki onunla malulun gerçekleşmesi zorunlu olur konumunda değildir. Dolayısıyla böyleli bir gecede nütfesi şekillenmiş her çocuk ille de dört veya altıparmaklı olacak bir kaide yoktur. Yani bu gecede nütfesi şekillenen her çocuk dört veya altı parmaklı olacağı kesin bir durum söz konusu değildir. Aynı şekilde dört veya altıparmaklı olan her çocuğun bu gecede nütfesinin şekillendiğini söylemekte imkânsızdır. Buna binaen her ne kadar bu rivayet senet bakımından mürsel olsa bile bir ihtar içermektedir. Dolayısıyla kurban bayramı gecesinde eşi ile cinsel ilişkiye girmenin çocuğun dört veya altıparmaklı olacağının illeti, illeti tamme olarak kabul etmesek bile, aklen muhtemel olan bu tehlike ve zarardan kaçınmak gerekmektedir.        

-------------
[1] Gale Resulullah (s.a.a): “… Ya Ali la tücamig mea ehleke fi leyletil ezha Fe innehu in gaza beynekuma veled yekunu lehu sittete esabi ev erbea esabi…” Eş-Şaiyri, Tacud-Din, Cami-ul Ahbar, s.103, el-faslı Sittun fiyma yestehibbu inde duhulil arus fil beyt ve fi beyani ovgatul hasene vel mekruhat lil-cima, şerif rezi yayın evi, Kum, 1363 h.ş. Tebersi, reziyud-din hasan bin fazl, mekarim-ul ahlak, s.209, Kum, 1413 h.k.  

[2] Tabi’inlerden olan bir kimsenin peygamberi görmediği halde kendisiyle peygamber arasında vasıta olan sahabeyi zikretmeden direkt peygamberden naklettiği rivayete “mursel” denilmektedir.

Ayrıntılı Cevap
Bu sorunun ayrıntılı cevabı yoktur.

Yeni Makale ve Video öğeleri

Yeni Kitaplar

  • Ehl-i Beyt'e Doğru

    On dört Masum-i pak ve On iki İmam'dan oluşan Ehl-i Beyt, öyle bir Ehl-i Beyt'tir ki, Allah Teala o ...
  • Elifba

    ...