Ödünç (karz) olarak verdiğimiz malın humusunu vermeli miyiz?

2014/03/01
Soru
Bir miktar param vardı birisine ödünç verdim. Senelik humusumun zamanı geldiğinde ödünç olarak vermiş olduğum bu param bana döndürülmemişti, dolayısıyla humusunu vermemiştim. Şimdi o para bana döndürülmüş ancak çok şiddetli bir şekilde ona ihtiyacım var. Bu paranın humus bağlamındaki hükmü nedir? Acaba bu parayla ihtiyacımı giderebilir miyim? Yoksa ihtiyacımı gidermeden önce bu paraya taalluk eden humusunu çıkarmalı mıyım?

Söz konusu olan para kesb ve kazancından birikilmiş durumda ve humus yılı üzerinden geçmiş ise bütün taklidi Mercilerin bu bağlamdaki fetvası şöyledir: Humus yılının başı geldiği zamanda ödünç olarak vermiş olduğu parayı kolaylıkla (zahmetsizce) alınması mümkün ise o paranın humusunu çıkartmalısın. Ama eğer humus yılının geldiği sırada ödünç verilmiş olan parayı kolaylıkla alamıyor isen o para eline geçtiği her anda hemen acil bir şekilde o paranın humusunu çıkartmalısın.[1] Ama eğer sizin kendiniz bu paraya çok acil ve şiddetli bir şekilde ihtiyacınız varsa kendi taklidi merciin veya onun temsilcileriyle anlaşarak bu paranın humusunu başka bir zamana erteleyebilirsiniz. Böylece kendi ihtiyacını giderir ve bu paranın humusunu verebildiğiniz zaman verirsiniz.

-------------
[1] İmam HUMEYNİ, "istiftaat" c, 2, sual no: 96; AYETULLAH FAZILLENKARANİ, "camiu'l-mesail", c. 1, sual no: 833; AYETULLAH MEKARIM-İ ŞİRAZİ, "istiftaat", c. 1. Sual no: 319; AYETULLAH BEHCET, "tevzihu'l-mesail", mesele no: 1379; AYETULLAH SİSTANİ, "minhacu's-salihin", c. 1. Mesele no: 1251; AYETULLAH NURİ HEMEDANİ, "istiftaat", c. 2, sual no: 372; AYETULLAH TEBRİZİ, "istiftaat", sual no: 946; AYTULLAH HAMENEİ, "ecvibetu'l-isitiftaat", sual no: 870; AYETULLAH SAFİ, "camiü'l-ahkam", c. 1, suru no: 621; defteri AYETULLAH VAHİT.          

Ayrıntılı Cevap
Bu sorunun ayrıntılı cevabı yoktur.

Yeni Makale ve Video öğeleri

Yeni Kitaplar