Çocuklarımız

Salı, 31 Aralık 2013 19:15
 Dr.Cin Bart

Bazen çocuklarınız bir takım yanlışlar yapabilirler buna kızabilirsiniz ancak onları bu yanlışlara iten faktörleri gözden kaçırırsınız. Aslında çocuklarınızın davranışları sizin davranışlarınızın kopyasıdır bunu biraz düşündüğünüz de kendinize "nerede yanlış yaptık" sorusunu sorarsınız.

Bu sorunun cevabını bulabilmek için çocuklarınızla aranızda olan ilişki ve iletişimi gözden geçirmelisiniz. Çocuklarınızla iyi bir iletişim kurmanın bazı önemli kurallarını hatırlatalım.

1- Çocuklarla iyi bir iletişim kurmanın ilk kuralı kendinizle barışık olmanız, yaşamı sevmeniz ve şen olmanızdır. Böyle olursanız kendinize ve ailenize daha çok vakit ayırıp onları mutlu edeceksiniz. Çocuklar baba ve annelerinin mutlu oluşundan kendilerini daha mutlu hisseder ve onlara daha yakın olmaya çalışırlar.

2- Çocuğunuzun önünde diz çökün.

Çocuklarınızla konuşurken önlerinde diz çökerek onların boy hizasına inmeye çalışın çocuk konuşurken yukarı bakarsa sağlıklı bir iletişim kuramazsınız.

 

3- Çocuğunuz konuşurken onu dinleyin.

Çocuğunuz konuşurken onların sözünü kesmeyin, sözleri bitinceye kadar dinleyin, onlar konuşurken başka işlerle meşgul olmayın. Çocuk sizin ona değer verdiğinizi fark eder ve kendine güven duygusu artar.

4- Duygularını anlayışla karşılayın.

Çocuğunuz herhangi bir olaydan, ortamdan veya sohbetten sıkılmış olabilir. Onların bu sıkıntılarını anlayışla karşılayın ve anladığınızı ifade edin bu davranışınız ona sizinle anlaşabildiği imajını verecektir.

 

5- Çekingenlikten sakındırın.

Bazı çocuklar utangaç ve çekingendir. Onları bu davranıştan kurtarmak için yaptığı şeyleri açıklamasını isteyin, sorduğunuz sorulara "evet" ya da "Hayır" demek yerine daha fazla konuşmasını sağlarsanız açıldığını göreceksiniz.

6- Suçlayıcı cümleler söylemeyin.

Çocuğunuza hatta sinirlendiğiniz zaman bile aşağılayıcı ve suçlayıcı sözler söylemeyin. Onlara "Aptal", "Geri Zekalı", "Hiçbir şeye yaramıyorsun" demek yerine "yaptığın işin yanlış olduğunu biliyor musun? demeniz daha faydalı olur veya "Oyuncakların ortada kalmış bundan hoşlanmadım onları toplar mısın" diyebilirsiniz.

 

7- Kelimelerin etkisine dikkat edin.

Çocuğunuza su içerken "Dikkat et dökersin" demek yerine "bardağı sıkı tut" demeniz onun psikolojisini olumlu yöne kanalize eder.

 

8- Yanlışlarını konuşun.

Çocuğunuz yanlış bir şey yaptığında konuşmayı deneyin. Yaptığı işin doğru olmadığını anlayacağı bir üslupla anlatın. Hayatta bazı sınırlarının olduğunu davranışlarınızla anlatmakla birlikte sözlü olarak da anlatın.

Yeni Makale ve Video öğeleri

Yeni Kitaplar

  • Mizan’ul Hikmet 12. Cilt

    Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Mizan’ul-Hikmet (hikmetin ölçüsü) benim ...
  • Faiz

    Faiz, iktisadî hayatın en eski problemlerinden biridir. Faize meşruluk kazandıran devirler, bütün&uum ...