Bir kişinin zina yaptığına dair birkaç kişi şahitlik eder ve bu şahitlik doğrultusunda verilen hüküm icra edildikten sonra bu şahitler kendi şahitliklerinden cayarlarsa hakkında hüküm icra edilmiş kişinin diyeti kime aittir?

2014/02/18
Soru
Dört kişi bir mecliste bir kişinin zina yaptığına dair şahitlik ediyor. Hâkim aleyhinde şahitlik yapılmış kişinin recim edilmesi için hüküm veriyor. Şahitlik yapan dört kişiden birisi recim hükmünü icara etmeye iştirak ederek zina eden kişiyi taşlıyor. Şahitlerden diğer üç kişi ise söz konusu hükmü icra etmeye iştirak etmiyorlar. Zina haddi icra edildikten sonra haddi uygulayanlar geri dönerlerken hükmü icra etmeye iştirak eden şahit, hakkında hüküm uygulanmış kişi ölmeden önce şahitliğinden vazgeçiyor. Diğer üç kişi ise mahkum edilmiş olan kişi öldükten sonra şahitliklerinden vazgeçiyorlar. Bu durumda ölen bu kişinin diyetini kim vermeli?

Sorunuz taklidi mercilerin defterlerine gönderildi ve söz konusu defterlerin şimdiye kadar vermiş oldukları cevaplar şöyledir:

 

Ayetullahe'l-uzma MEKARİMİ ŞİRAZİ'NİN (Allah yüce gölgesini devam ettirsin) defteri:

 

Diyetin tamamı her dört kişi arasında bölünecek ve onlardan alınıp diyet sahiplerine verilir.

 

Ayetullahe'l-uzma SİSTANİ'NİN (Allah yüce gölgesini devam ettirsin) defteri:

 

Bu konu şer’i hâkimin huzurunda incelenmesi gerekir. Zira biz konunun detaylısından bihaberiz ve bu küllilikte hüküm verilemez.

 

Ayetullahe'l-uzma Safi GÜLPAYGAN'NİN (Allah yüce gölgesini devam ettirsin) defteri:

 

Zikredilen farza göre eğer dört kişi yanlış yaptıklarını mazeret göstererek şahitliklerinden vazgeçmişler ise zahiren diyetin hükmü her dört kişi üzerine vaciptir. Ama eğer kasti şahitlik yaptıklarından dolayı vazgeçmişler ise merhum olan kişinin velisi birisini veya bir kişinin öldürmesine dört kişi ittifakla şahitlik etme konusuda detayı anlatıldığına uygun dört kişiyi de kısas edebilir.

Ayrıntılı Cevap
Bu sorunun ayrıntılı cevabı yoktur.

Yeni Makale ve Video öğeleri

Yeni Kitaplar

  • Ehl-i Beyt Serisi-2 Hz. Fatıma

    Yüce Allah kullarını hiçbir yerde, hiçbir zaman hidayete ileten bir hüccetsiz, doğru yolu g&o ...
  • Ahlak

    Hiç şüphesiz ahlak ilminin değeri, üstünlüğü ve önemi; basiretli ve ince dü ...