Eğer halının bir köşesi necis olursa, halının tümü üzerinde namaz kılmak sakıncalı mıdır yoksa sadece necis kısımda namaz kılmak mı necistir? Bir elbise kanlıysa ve yıkandıktan sonra onun rengi kalırsa, onunla namaz kılınabilir mi?

2014/02/25
Soru
Eğer halının bir köşesi necis olursa, halının tümü üzerinde namaz kılmak sakıncalı mıdır yoksa sadece necis kısımda namaz kılmak mı necistir? Bir elbise kanlıysa ve yıkandıktan sonra onun rengi kalırsa ve giderilmezse onunla namaz kılmak geçersiz midir?

 1. Namaz kılan şahsın mekânının şartlarından birisi şudur: Eğer mekân necis ise ıslaklığın beden ve elbiseye sirayet edecek kadar nemli olmaması gerekir, ama alnın konulduğu yer necis ise kuru dahi olsa namaz geçersizdir ve müstehap ihtiyat gereğince namaz kılan şahsın mekânı esasen necis olmamalıdır.[1] Bu nedenle, necis halıda namaz kılmak belirtilen şartlar ile sakıncasızdır.

2. Her necis şeydeki necasetin kendisi giderilmediği müddetçe o temiz olmaz. Ancak necaset koku ve rengi onda varsa sakıncasızdır. O halde kan elbiseden bertaraf edilir, elbise yıkanır ve kan rengi onda kalırsa, temizdir.[2] Bu nedenle, kan ile necis olan elbise iyi yıkanır ise onda kalan rengin bir sakıncası olmaz ve onunla namaz kılınabilir.

Bu sorunun ayrıntılı cevabı yoktur.     

 -------------

[1] İmam Humeyni, Tevzihü’l-Mesail (Mahşi), Muhakkik ve Musahhih: Beni Haşimi Humeyni, Seyid Muhammed Hüseyin, c. 1, s. 494, Defter-i İntişarat-ı İslamî, Kum, çap-ı heştom, 1424 k.

[2] a.g.e s. 110, m. 170.

Yeni Makale ve Video öğeleri

Yeni Kitaplar

  • Nehcü'l Belağa Üzerine

    Bu kitap, uçsuz bucaksız bir okyanus olan "Nehcü'l-Belaga"yı tanımak ve tanıtmak istiyor. M ...
  • Kumeyl Duasının Şerhi

    Dua, Allah ile konuşmak ve de yaratılanların yaratıcısı ile irtibat vesilesi olduğu hasebiyle dini kültürde ...