PLEASE_WAIT
Beş ay nafaka almayan bir kadın kendisini boşanmış olarak kabul edebilir mi? Eğer boşanmış olursa iddeti ne zaman başlar?
Bu sorunun kısa cevabı yoktur. Ayrıntılı cevap seçeneğini tıklayınız.
İslam’da talak (boşama) erkeğin (kocanın) elindedir.[1] Dolayısıyla kadın kendisini boşanmış olarak kabul edemez; erkeğin nafakayı ödememesi kadına kendini boşama hakkını vermez. Neticede de iddet ve onun ne zaman başlayacağı meselesi de söz konusu olmaktan çıkar. Ancak kadın şer'i hakime[2] başvurup sorununu -yani kocasının nafaka vermediği, ailesini terkettiği vs. sorunları- ona söyleyerek nafakasının yanı sıra talakını da talep edebilir. Şer'i hakim de, kocayı nafakayı ödemeye mecbur ettiği gibi gerekli görürse gıyabında şer'i talakı da verebilir.
Her neyse, koca şer'i özrü olmadan nafaka vermeyi terk ederse şer'i hakim kadını boşayabilir ve iddeti de boşanma işi gerçekleşince başlar.
Günümüzde, telefon, e-mail vb. gibi iletişim araçlarının gelişmesiyle Müslüman kadınlar dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar sorunlarının hallolması için girişimde bulunabilirler.
Bu konuda bazı müçtehitlerin fetvaları şöyledir:
Hz. Ayetullah-ul Uzma Mekarim Şirazi’nin bürosunun cevabı:
“Koca şer'i özrü olmadan nafaka vermeyi terkederse şer'i hakim kadının şer'i talakını verebilir ve iddeti de boşanma işi gerçekleşince başlar.”
Hz. Ayetullah-ul Uzma Fazıl Lenkerani’nin bürosunun cevabı:
“Hayır, mahkemeye gitmesi gerekir. Talak verildikten sonra iddette başlar.”
Hz. Ayetullah-ul Uzma Behçet’in bürosunun cevabı:
“Hayır yapamaz, kocasından talakını istemelidir, koca isterse talak verebilir.”
-----------
[1] -Tahrir-ul Vesile, Kitab-ul Talak, s.763, 1. 2. ve 3. meseleler.
[2] - Şer'i hakimden kasıt bütün şartlara sahip olan fakihtir.