Kız ve oğlan elçilik ve nişanlılık aşamasından sonra ve nikahtan önceki ilişkileri nasıl olmalıdır?

2014/03/15
Soru
23 yaşında bir kızım; bir erkekle evlenme kararı almıştık, ama çeşitli nedenlerden dolayı bu karar bozuldu. Bu süre içinde, birbirimizi okşamaya kadar varan ilişkimiz vardı. Şimdide elçilik konusu gündemde, ama babam razı olmuyor. Öte yandan ayrıda kalamıyoruz. Birbirimize çok ihtiyacımız var ve özellikle bana talip olanın. İlişkimizin günah olduğunu bilmemize rağmen birbirimizden kopamıyoruz. Bu durumda ne yapmalıyız?

Hikmet sahibi Allah kadın ve erkeği birbiri için yaratmıştır. İslam’a göre kadın ve erkek birbirlerinin tamamlayıcısıdırlar; zira birbirlerine sükunet vermekte, cinsel, ruhsal ve duygusal ihtiyaçlarını gidermekteler.

 

 

 

İslam, her iki tarafında ihtiyaçlarının karşılanması için sınırlar tayin etmiştir. Kadınla erkek arasındaki her türlü ilişki bu sınırlar içinde olmalıdır. Bir çok büyük fakihe göre nikahın doğru olmasının şartlarından biri kızın babasının rızasıdır. Ancak baba kızının hayrına olmayacak şekilde biriyle evlenmesine engel olmak isterse burada babanın rızalığı şart olmaz.

 

 

Her neyse, anne ve baba hep evlatlarının hayrını istediklerinden çevrenizdeki dindar ve iyi niyetli kişilerden yardım alarak bu sorunu halletmeye çalışın.  

Ayrıntılı Cevap

İslam’a göre kadın ve erkek birbirlerinin tamamlayıcısı olup birbirleri için yaratılmışlardır. Kur’an-ı Kerim şöyle buyuruyor:

‘Ve delillerindendir ki sizin cinsinizden size eşler yaratmıştır, onlarla uzlaşıp geçinesiniz diye ve aranıza da sevgi ve merhamet ihsan etmiştir’[1]

 

Cinsel istek kadınla erkeğin ihtiyaçlarından biridir. Ama iki tarafında iffet ve paklığına zarar gelmemesi için bu ihtiyaç İslam’ın belirlediği sınırlar içinde olmalıdır.

 

İslam kadınla erkeğin ihtiyacını gidermek için evliliğin çerçevesini belirlemiştir. Duygusal konuşmalar, dokunma, okşama vb. ilişkiler geçici ya da daimi evlilikle olmalıdır. Hatta nişanlı kız ve oğlan eğer nikahları kıyılmamışsa, yakın zamanda evlenseler bile cinsel lezzet ve faydalanmaları duygusal konuşmalar ve el ele tutuşmak haddinde dahi olsa bu işlerden sakınmalıdırlar.

 

Bu yüzden siz geçmişte yaptığınız işlerden dolayı tövbe etmelisiniz; zira Allah tövbeleri kabul eden, bağışlayıcıdır -cehaletten ve bilgisizlikten dolayı bu işleri yaptığınız için- eğer gerçekten tövbe ederseniz inşallah günahlarınız bağışlanır. Birbirinizi seviyorsanız her şeyden önce nikah akdini okumalı sonra ilişki kurmalısınız.

 

Babanız bu evliliğe razı değilse şunu bilin ki anne-babalar her zaman evlatlarının iyilik ve hayrını isterler. Onlarda çocuklarının geleceğine ışık tutacak olan değerli tecrübeler vardır. Babanızın karşı gelmesinin nedenlerini öğrenmeye çalışın ve onun tecrübelerinden en üst seviyede faydalanın. Eğer sizin ikna edici bir deliliniz varsa onu bununla ikna ederek razı etmeye çalışın. Babanızın bu evliliğe razı olmaz ve geçerli delili de yoksa, sizin delilinizi de kabul etmiyorsa etrafınızdaki akraba, alim, eş-dosttan onu ikna etmeleri için yardım alın.[2]       

------------
[1] - Rum/21

[2] - Nikah akdinin doğru olabilmesi için babanın izninin şart olup olmadığı konusu için bkz: Bakire kızla geçici evlilik, 610. soru

Yeni Makale ve Video öğeleri

Yeni Kitaplar

  • Ahlak

    Hiç şüphesiz ahlak ilminin değeri, üstünlüğü ve önemi; basiretli ve ince dü ...